Spirometrie meettechnologie

In zijn eenvoudigste vorm is spirometrie een meting van hoeveel lucht een persoon kan uitademen in één geforceerde ademhaling, bekend als geforceerde expiratoire vitale capaciteit (FVC). Verschillende parameters kunnen worden gemeten aan de hand van de luchtstromen die optreden tijdens de FVC-manoeuvre. Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg interpreteren volume- en stroomgegevens naast grafieken met volume/tijd en stroom/volume om de gezondheid van de longen te beoordelen.

Vitalograph heeft verschillende precisietechnologieën onderzocht voor het meten van luchtstromen en volumes. Tegenwoordig is de Fleisch Pneumotachograaf de voorkeurstechnologie die wordt gebruikt in de Vitalograph diagnostische spirometers.

De stator-rotor flowmeettechnologie wordt gebruikt in de monitoring en screenings meters.

Vitalograph Spirometers

Vitalograph flow-metende spirometers zijn voorzien van een Fleisch Pneumotachograph, een gevestigde technologie die is ontwikkeld door professor Alfred Fleisch in Lausanne in 1953.

Fleisch pneumotachograaf flowmeettechnologie is de meest nauwkeurige en betrouwbare flowmeettechnologie. Het lineaire signaal is eenvoudig te verwerken en het spirometrie-apparaat is extreem robuust omdat het geen bewegende delen heeft. Zelfs met een bacterieel viraal filter (BVF), essentieel voor een effectieve hygiëne tussen de patiënt en het meetsysteem, is de systeemstroomimpedantie laag, zelfs bij hoge stroomsnelheden en ruim binnen de vereisten van de huidige spirometernorm ISO26782:2009. Fleisch flowmeters kunnen verwarmd of onverwarmd zijn, maar spirometrie flowmeters zijn over het algemeen onverwarmd in verband met veiligheid, gebruikssnelheid en nauwkeurigheid. Vitalograph spirometers gebruiken een onverwarmde Fleisch Pneumotachograaf.

Een Fleisch Pneumotachograaf bestaat uit een bundel kleine capillaire buisjes die pseudo-laminaire stroming creëren. Het resultaat hiervan is een lineair uitgangsdruksignaal dat wordt gecreëerd door de luchtstroom te verhogen. Twee ringvormige ringen van drukmeetpunten in de Fleisch zijn geporteerd naar een extreem laag bereik verschildrukomvormer, die werkt in het lineaire bereik van de transducer. Het drukverschil wordt bemonsterd door de bijbehorende elektronica met een frequentie van ten minste 100 Hz en 14 bits om de onmiddellijke en nauwkeurige berekening van stroomsnelheden en, door differentiatie in de tijd, het geaccumuleerde volume mogelijk te maken. De turndown-ratio van een dergelijk apparaat is een duizelingwekkende 20: 1, die een nauwkeurige meting van zeer lage stromen mogelijk maakt en in staat is om zeer hoge stromen te meten.

 • Eenvoudig te gebruiken en geen bewegende delen.
 • Extreem robuust.
 • Nauwkeurig, lineair en stabiel.
 • Nauwkeurig, zelfs bij zeer lage debieten.
 • Betrouwbaar met consistente resultaten.
 • Lage doorstroomimpedantie, zelfs met BVF (ruim binnen de norm).
 • Eenvoudig, hygiënisch systeem met BVF's.
 • Makkelijk schoon te maken.
 • Kan eenvoudig worden gecontroleerd op nauwkeurigheid (met behulp van een precisiespuit).
 • Voldoet aan de spirometrienorm ISO 26782:2009 & ISO 23747:2007.
 • Voldoet aan alle ATS/ERS 2019 spirometer richtlijnen.

Vitalograph Screenings Monitoren

De Vitalograph Screeningsmonitoren maken gebruik van stator-rotor flow meettechnologie. Deze lichtgewicht handheld-apparaten hebben een beperkte levensduur in vergelijking met spirometers en zijn bij uitstek geschikt voor thuismonitoring of voor respiratoire screening.

Klein en lichtgewicht, het eenvoudige digitale signaal gegenereerd door de draaiing van de rotor levert nauwkeurige resultaten op voor het monitoren en screenen van respiratoire parameters zoals PEF, FEV1 en FEV6. Op Vitalograph-apparaten geeft een eenvoudig LCD-scherm onmiddellijke resultaten weer, en het apparaat slaat enkele honderden tests op die kunnen worden gedownload om trends in patiëntgegevens te bekijken. Deze spirometrische meettechnologie wordt vaak aangeduid als een 'turbine', hoewel een echte turbine gebogen bladen heeft en geen stator nodig heeft.

In een stator-rotorsysteem induceert een multi-vaned stator werveling op de luchtstroom waardoor een plat blad (de rotor) draait. De rotor onderbreekt een lichtbron terwijl deze draait en een detector meet de luchtstroom door de omwentelingen te tellen. De rotor draait met een snelheid die ongeveer evenredig is met de luchtstroom. Deze apparaten worden gekalibreerd op het moment van productie.

Stator-rotor en turbine gebaseerde systemen zijn geen geschikte technologie voor het meten van zeer lage debieten vanwege het effect van traagheid op de spin van de rotor, waardoor deze ongeschikt is voor een volledige spirometrie. In plaats van onnauwkeurige FVC-metingen te riskeren, gebruiken Vitalograph-apparaten een bewezen surrogaatmaat, FEV61 ,2, in onze goedkope bewakings- en screeningsapparaten die gebruik maken van statorrotorstroommeettechnologie.

1 Bellia V, Sorino C, Catalano F, et al Validatie van FEV6 bij ouderen: correlaten van prestaties en herhaalbaarheid Thorax 2008;63:60-66.

2 M. Akpinar-Elci, K. B. Fedan, P. L. Enright FEV6 als surrogaat voor FVC bij het opsporen van obstructie en beperking van de luchtwegen op de werkplek European Respiratory Journal feb 2006, 27 (2) 374-377.

 • Makkelijk te gebruiken.
 • Klein, lichtgewicht en compact.
 • Kosteneffectieve.
 • Sneltesten voor screening en epidemiologie.
 • FEV6 is een acceptabel surrogaat voor FVC.
 • Kan worden gecontroleerd op nauwkeurigheid.
 • Voldoet aan de ISO 26782:2009 spirometrienorm voor FEV1.
 • Voldoet aan ISO 23747:2007 voor PEF.
 • Stromingsimpedantie van Vitalograph-apparaten voldoet aan erkende normen (ongebruikelijk voor deze technologie)