Betrouwbare spirometrieresultaten garanderen

Geplaatst op donderdag 25 april 2024

Betrouwbare spirometrieresultaten garanderen:
Laat ook de 3-liter kalibratiespuit herkalibreren

De gezondheid van de luchtwegen is topprioriteit geworden in de wereld van vandaag en het is essentieel om de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van spirometrie-apparatuur te garanderen. Een cruciale stap om dit te bereiken is het her-kalibreren van de 3-liter kalibratiespuit. In dit document geven we een complete en eenvoudige handleiding voor het jaarlijkse her-kalibratieproces, zodat je zeker weet dat de spirometrieresultaten nauwkeurig en betrouwbaar zijn.

Wat is een 3-liter kalibratiepomp?

Een 3-liter kalibratiespuit is een “spuit” met een bekend luchtvolume waarmee de nauwkeurigheid van spirometers, bodyplethysmografen en andere longfunctieanalysatoren dagelijks kan worden gemeten. De 3-liter kalibratiespuit moet jaarlijks opnieuw gekalibreerd worden door de fabrikant om de nauwkeurigheid te garanderen en om te voldoen aan nationale en internationale normen.

Hoe wordt een 3-liter kalibratie spuit gebruikt?

Een 3-liter kalibratiespuit is essentieel voor het controleren van de nauwkeurigheid van spirometers en het garanderen van betrouwbare metingen tijdens spirometrie testen. De Standardization of Spirometry 2019 Update vereist de volgende methode voor de dagelijkse verificatie.

Het op kamertemperatuur houden van de spuit is cruciaal voor nauwkeurige kalibratie. Tijdens de dagelijkse verificatie is het belangrijk om de cilinder van de kalibratiespuit niet vast te houden om te voorkomen dat de temperatuur in de spuit stijgt en er meetfouten optreden. Daarnaast moeten operators voorzichtig zijn als de spuit een instelbare of variabele stop heeft. Het resetten of per ongeluk verplaatsen van de stop kan resulteren in een spuit die niet meer gekalibreerd is.

Bij gebruik van een 3-liter spuit moeten deze kalibratieverificaties minstens eenmaal per dag worden uitgevoerd. De spuit moet ten minste drie keer rondgedraaid worden, waarbij een bereik van debieten variërend tussen 0,5 en 12 liter per seconde wordt gecreëerd, met injectietijden variërend van 0,5 tot 6 seconden. Als er tijdens spirometrietests een bacterie filter wordt gebruikt, moet tijdens her-kalibraties en verificaties ook dit filter gebruikt worden.

Tijdens deze verificaties moet het gemeten volume bij elke flow voldoen aan de nauwkeurigheidseis van ±3% voor zowel inspiratie als expiratie, of ±3% voor alleen expiratie voor spirometers op basis van volume. Voor spirometers die gebruikmaken van flow-sensoren voor eenmalig gebruik, is het noodzakelijk om dagelijks een nieuwe sensor te testen uit de voorraad die wordt gebruikt voor patiënttesten.

 

Veel moderne spirometers worden geleverd met software die u stap voor stap door de verificatietaak kan leiden.

Voor zowel de spirometer als de kalibratiespuit dient een logboek van onderhouds- en kalibratiegegevens te worden bijgehouden.

 

Hoe onderhoud ik de 3-liter kalibratiespuit?

De American Thoracic Society (ATS) en de European Respiratory Society (ERS) stellen de volgende eisen aan het onderhoud van de 3-liter spuit.

  • Bewaar de spuit in dezelfde ruimte als de spirometer.
  • Houd ze uit de buurt van direct zonlicht.
  • Test de spuit maandelijks op lekken door de uitlaat goed af te sluiten. Als er een lek wordt ontdekt, retourneer hem dan naar de fabrikant voor reparatie en her-kalibratie.
  • Als de spuit is gevallen of beschadigd, of als de verstelbare stop (als die er is) is verplaatst, retourneer hem dan naar de fabrikant voor reparatie en her-kalibratie.
  • Controleer de zuigerstop dagelijks op eventuele veranderingen.
  • Controleer de nauwkeurigheid van ±0,015 L (±0,5%) bij levering en jaarlijks.
  • Een logboek van onderhouds- en kalibratiegegevens dient te worden bijgehouden voor zowel de spirometer als de spuit.

 

Bij PT-Medical wordt de 3-liter spuit altijd geleverd met een kalibratiecertificaat. Het kalibratiecertificaat verklaart dat de nauwkeurigheid binnen ±0,25% ligt.

 

Hoe controleer ik de nauwkeurigheid en her-kalibreer ik de 3-liter spuit?

3-liter kalibratiespuiten moeten jaarlijks opnieuw gekalibreerd worden om te voldoen aan de richtlijnen van ATS/ERS en de nationale en/of internationale regelgeving. Her-kalibratie houdt in dat de spuit uit elkaar wordt gehaald om te controleren op versleten of beschadigde onderdelen en deze te vervangen, evenals het smeermiddel dat ervoor zorgt dat de zuiger soepel blijft bewegen.

Bij PT-Medical wordt de 3-liter spuit altijd geleverd met een kalibratiecertificaat. Het kalibratiecertificaat verklaart dat de nauwkeurigheid binnen ±0,25% ligt.

Op het certificaat staat ook de kalibratiedatum en de volgende kalibratiedatum.
Indien u een contract afsluit voor kalibratie van uw kalibratiespuit herinneren wij u een paar weken van tevoren aan de kalibratiedatum voor de kalibratiespuit.

Je kunt de kalibratie of her-kalibratie van de 3-liter spuit via onze website regelen.
Plaats de spuit in een passende doos ( bij voorkeur de originele-) en stuur het naar ons terug.
Je ontvangt je opnieuw gekalibreerde spuit meestal binnen 5 werkdagen terug.

De kalibratiespuit weer in gebruik nemen

Wanneer een kalibratiespuit een lange tijd niet gebruikt is moet deze mogelijk "opgewarmd" worden voor een succesvolle dagelijkse verificatie van uw spirometer.

Volg de onderstaande tips om hem “op te warmen”.

  • Draai het handvat met de klok mee terwijl u de zuiger een paar keer heen en weer duwt.
  • Herhaal dit een paar keer om het smeermiddel gelijkmatig te verdelen en de spuit te vullen met lucht op kamertemperatuur.

 

Dit zorgt ervoor dat de zuiger van de spuit soepel glijdt en helpt om vastzitten of vastlopen te voorkomen.

Het is van essentieel belang om je spirometrieapparatuur regelmatig te onderhouden en te kalibreren om accurate en betrouwbare testresultaten te garanderen. Het volgen van de ATS/ERS richtlijnen voor jaarlijkse her-kalibratie van de 3 liter kalibratiespuit kan u helpen om ervoor te zorgen dat uw spirometrieresultaten voldoen aan de industrienormen en om fouten veroorzaakt door defecte apparatuur te voorkomen. Door zorg te dragen voor uw apparatuur en regelmatig onderhoud uit te voeren, kunt u patiëntenzorg van de hoogste kwaliteit bieden en betrouwbare resultaten garanderen.

 

PT Medical B.V.
Kapteynlaan 13
9351 VG Leek

T. 0594 -587 280
www.ptmedical.nl

Laden…