Focus op spirometrie

Geplaatst op donderdag 25 april 2024

Haal het meeste uit uw Vitalograph Pneumotrac spirometer

Spirometrie is wereldwijd de meest uitgevoerde longfunctietest en kan helpen bij het identificeren en monitoren van mensen met een ademhalingsaandoening. Omdat de rol van de spirometer het onderzoeken van de gezondheid van een individu is, is het essentieel om ervoor te zorgen dat de spirometer gedurende een lange periode nauwkeurig werkt. Regelmatig onderhoud van je Vitalograph Pneumotrac spirometer zorgt ervoor dat het apparaat jarenlang betrouwbaar gebruikt kan worden. Het is dus een waardevolle investering om regelmatig tijd te besteden aan het onderhoud van uw spirometer.

Uw spirometer begrijpen:

Als u een nieuwe spirometer koopt, is het handig om de handleiding (IFU) van het apparaat goed door te lezen. Dit document bevat de nodige informatie voor een optimaal gebruik. De IFU bevat ook informatie over het registreren van de spirometer voor een verlengde garantie van vijf jaar.
De handleiding van de Pneumotrac spirometer zit bijgesloten in de doos en is te downloaden vanaf onze website; www.ptmedical.nl

Naast de handleiding bieden wij als PT-Medical ook de mogelijkheden voor een 2 uur durende training bij u op locatie. Voor meer informatie neem dan ook contact met ons op.

 

Kwaliteitsborging:

Voordat u uw spirometer in gebruik neemt, is het een goed gebruik om het apparaat eerst visueel te inspecteren. Hierbij controleert u of alle onderdelen goed in elkaar zitten en of de spirometer niet beschadigd is. Zodra deze eerste visuele controle is voltooid, kunt u de dagelijkse kalibratieverificatie uitvoeren. Volgens de ATS/ERS 2019 spirometriestandaarden1 moet de kalibratie van alle spirometers dagelijks worden geverifieerd. Dit geldt ook voor voorgekalibreerde spirometers.

Kalibratieverificatie is een procedure om ervoor te zorgen dat de metingen van de spirometer nauwkeurig en betrouwbaar zijn. Zodra de optie voor kalibratieverificatie op het apparaat is geselecteerd, wordt een spuit van 3 liter aangesloten en wordt er lucht doorheen gepompt bij een lage, gemiddelde en hoge stroomsnelheid (tussen 0,5 - 12 L/s). Door de verificatie uit te voeren bij verschillende stroomsnelheden, kunt u er zeker van zijn dat uw spirometer nauwkeurig meet over het gehele fysiologische bereik. Het gemeten volume bij elke stroomsnelheid moet voldoen aan de nauwkeurigheidseis van ±3% voor zowel inspiratoire als expiratoire stromen. De Vitalograph Pmeumotrac spirometer zijn uitgerust met snelle en eenvoudige routines voor kalibratieverificatie, zoals aanbevolen in de 2019 ATS/ERS spirometrie richtlijnen.

Als de kalibratieverificatie mislukt, volg dan de probleemoplossingsgids die te vinden is de handleiding van het apparaat.

Een veelgemaakte fout bij het uitvoeren van de kalibratieverificatie is het niet gebruiken van het volledige bereik van de hendel van de spuit, waardoor er geen 3 liter lucht naar het apparaat wordt geleid. Het is belangrijk om de hendel van de spuit helemaal in te duwen en helemaal uit te trekken (tot de aanslag). Zo weet u zeker dat u de volledige 3 liter lucht in de spirometer brengt.

Afbeelding met Medische apparatuur, persoon, Reinheid, ontwerpAutomatisch gegenereerde beschrijving

Verzorging van apparatuur:

Het gebruik van een nieuw Bacterieel Viraal Filter (BVF) voor elke patiënt biedt aanzienlijke bescherming voor de patiënt, het apparaat en de zorgverlener tegen het risico van kruisbesmetting. Het gebruik van BVF's voorkomt ook dat de binnenkant van de Pneumotrac ontsmet moet worden, ook voorkomt de BVF schade die uitgeblazen sputum kan veroorzaken, waardoor uw spirometer langer betrouwbaar kan worden gebruikt.

Na elke patiënttest wordt aanbevolen om de buitenkant van de spirometer en de slang te reinigen met een doekje met 70% isopropylalcohol. Als besmetting van de flowkop wordt vermoed, vindt u hier instructies voor een hoger niveau van ontsmetting van uw spirometer.
Echter ons advies is dan om de spirometer naar ons op te sturen voor high level reiniging.

Gepland preventief onderhoud In de ATS/ERS 2019 spirometriestandaarden1 staat dat spirometers routinematig onderhoud moeten ondergaan met de door de fabrikant opgegeven intervallen. Alle Pneumotrac spirometers moeten jaarlijks een geplande preventieve onderhoudsbeurt (een "servicebeurt") ondergaan door een Vitalograph servicecentrum.
Tijdens de jaarlijkse onderhoudsbeurt worden bepaalde onderdelen van de spirometer vervangen en wordt de spirometer grondig gecontroleerd om er zeker van te zijn dat deze volledig in orde is. De flowkop en slangen worden eventueel vervangen, de kalibratie, nauwkeurigheid en werking worden gecontroleerd en de spirometer wordt grondig gereinigd en gedesinfecteerd. Het jaarlijkse onderhoud zorgt ervoor dat de spirometer optimaal werkt en helpt de levensduur van het apparaat te verlengen.

Neem voor meer informatie over training of onderhoud van Vitalograph spirometers neem contact met ons op via 0594 587 280 of mail@ptmedical.nl

Referentielijst

1. Graham, B.L. et al. (2019) 'Standardization of Spirometry 2019 Update. An official American Thoracic Society and European Respiratory Society Technical Statement,' American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, 200(8), pp. e70–e88. https://doi.org/10.1164/rccm.201908-1590st.

 

 

 

 

Laden…